Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan

Bukhari, Noriha (1998) Kesan pengolahan ,kalsium terhadap kualiti buah betik tempatan. Masters thesis, Universiti Sains Malaysia.

[img]
Preview
PDF
Download (670kB) | Preview

Abstract

Kajian telah dijalankan untuk melihat kesan pengolahan Ca (CaC12 ) pada kepekatan berlainan ke atas kualiti buah betik. Pengolahan yang dilakukan ialah kombinasi pra-pengolahan air panas iaitu perendaman dalam air bersuhu 420 C selama 30 minit, kemudian suhu 47c selama 20 minit, akhirnya pada suhu bilik selama 20 minit. Pengolahan seterusnya ialah perendaman vakum infiltrasi selama 10 minit di dalam larutan 3% dan 4% CaC12 pada tekanan yang diturunkan dari 440 mmHg kepada 110 mmHg. Buah-buah itu kemudiannya distor pada suhu lebih kurang 100C.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: T Technology > T Technology (General) > T1-995 Technology(General)
Divisions: Pusat Pengajian Teknologi Industri (School of Industrial Technology) > Thesis
Depositing User: HJ Hazwani Jamaluddin
Date Deposited: 27 Oct 2016 08:01
Last Modified: 17 Apr 2017 06:53
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/30917

Actions (login required)

View Item View Item
Share