Ranking Of Preferred Criteria Of Floor Finishes For Bathroom By The House Owner In East Coast Of The Malaysia

Ahmad, Farina Aisyah (2022) Ranking Of Preferred Criteria Of Floor Finishes For Bathroom By The House Owner In East Coast Of The Malaysia. Project Report. Universiti Sains Malaysia, Pusat Pengajian Kejuruteraan Awam. (Submitted)

[img]
Preview
PDF
Download (926kB) | Preview

Abstract

Persekitaran dalaman sangat dipengaruhi oleh bahan lantai, terutamanya di bilik mandi. Pilihan lantai bilik mandi seperti jubin seramik dan porselin telah menjadi pilihan yang lebih biasa selama ini. Mereka lebih disukai kerana kualitinya yang menjadikannya tahan lama, kalis air, dan murah untuk diselenggara. Walau bagaimanapun, kekurangan penyelidikan dan penulisan secara menyeluruh menilai kemasan lantai dan faktor-faktor yang perlu diambil kira semasa memilih bahan untuk lantai bilik mandi. Oleh itu, kajian ini menganalisis, menyusun dan sistematik literatur mengenai kriteria pemilihan lantai bilik mandi. Ia menemui kriteria pemilihan dan keutamaan pemilik rumah untuk kemasan lantai, memberikan pendapat mereka nilai empirikal, dan menjalankan analisis tambahan. Teknik persampelan rawak telah digunakan untuk memilih 100 - 150 responden untuk penyiasatan. Responden adalah berasal daripada penduduk di Pantai Timur Malaysia. Pakej statistik untuk sains sosial (SPSS) digunakan untuk menganalisis data. Keputusan yang diperoleh daripada kajian kes menunjukkan peringkat keutamaan kriteria dan jenis bahan kemasan lantai untuk bilik mandi. Kesimpulan yang boleh diterbitkan ialah pilihan kemasan lantai adalah fungsi bergantung kepada pembolehubah tertentu di antaranya ialah pemilikan rumah.

Item Type: Monograph (Project Report)
Subjects: T Technology
T Technology > TA Engineering (General). Civil engineering (General)
Divisions: Kampus Kejuruteraan (Engineering Campus) > Pusat Pengajian Kejuruteraan Awam (School of Civil Engineering) > Monograph
Depositing User: Mr Mohamed Yunus Mat Yusof
Date Deposited: 05 Apr 2023 03:36
Last Modified: 05 Apr 2023 03:36
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/57813

Actions (login required)

View Item View Item
Share