Menentukan Aras Perkhidmatan Jalan Arteri Menggunakan Kaedah Highway Capacity Manual (HCM) Malaysia

Tan, Choon Hoe (2005) Menentukan Aras Perkhidmatan Jalan Arteri Menggunakan Kaedah Highway Capacity Manual (HCM) Malaysia. Project Report. Universiti Sains Malaysia, Pusat Pengajian Kejuruteraan Awam. (Submitted)

[img]
Preview
PDF
Download (286kB) | Preview

Abstract

Jalan Arteri merupakan jalan yang membawa isipadu lalu lintas yang tinggi dan seringkali menimbulkan masalah kesesakan lalu lintas kepada pengguna jalan raya terutamanya pada waktu puncak. Fungsi utamanya adalah untuk menyediakan aliran lalu lintas terus manakala penyediaan laluan masuk ke kawasan bersebelahan adalah merupakan fungsinya yang kedua. Tujuan kajian ini dilakukan adalah untuk mendapatkan aras perkhidmatan bagi jalan arteri iaitu Jalan Taiping yang menghubungkan Parit Buntar dengan Nibong Tebal dengan kaeadah HCM Malaysia dan HCM 2000. Pada akhir projek ini, Maka akan diketahui aras perkhidmatan Jalan Taiping. Perbandingan aras perkhidmatan di antara kedua-dua HCM menunjukkan keputusan yang hampir sama. Had kebolehgunaan Graf hubungan laju-aliran bagi HCM Malaysia juga ditentukan. Perlaksanaan analisis kepekaan ke atas graf laju-aliran yang menggunakan Model Underwood dari HCM Malaysia telah memaparkan signifikan aliran terhadap laju dan kepekaan graf tersebut dengan jelasnya.

Item Type: Monograph (Project Report)
Subjects: T Technology
T Technology > TA Engineering (General). Civil engineering (General)
Divisions: Kampus Kejuruteraan (Engineering Campus) > Pusat Pengajian Kejuruteraan Awam (School of Civil Engineering) > Monograph
Depositing User: Mr Engku Shahidil Engku Ab Rahman
Date Deposited: 17 Mar 2023 00:41
Last Modified: 17 Mar 2023 00:41
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/57401

Actions (login required)

View Item View Item
Share