Kajian Kesan Adid Terhadap Bahan Logam-Kes Plat Aluminium

Yusof, Darol Shafek (2005) Kajian Kesan Adid Terhadap Bahan Logam-Kes Plat Aluminium. Project Report. Universiti Sains Malaysia, Pusat Pengajian Kejuruteraan Awam. (Submitted)

[img]
Preview
PDF
Download (330kB) | Preview

Abstract

Pencemaran udara yang semakin meningkat di negara ini mengakibatkan kesan yang pelbagai keatas setiap objek di muka bumi, bukan sahaja ke atas hidupan malah ke atas bangunan. Oleh yang demikian bandar yang pesat membangun seperti Seberang Perai merupakan salah satu lokasi yang pelbagai aktiviti yang menyumbang kearah pencemaran. Tidak dapat dinafikan pelbagai aktiviti yang berlaku dalam urbanisasi suatu bandar bukan sahaja manusia malah ia urbanisasi ini melibatkan hidupan persekitaran lain. Pelbagai jenis hidupan akan bertambah mendiami kawasan urbanisasi sama ada secara semulajadi dan bukan semula jadi. Tetapi aktiviti manusia mengakibatbatkan pencemaran dan semua hidupan terpaksa menerima akibat yang sama contohnya hujan asid. Kajian ini dijalankan ke atas plat logam aluminuim untuk mengetahui kesannya oleh pH hujan asid. Aluminum merupakan logam nipis yang terhakis dengan kadar yang rendah berbanding logam-logam lain apabila terdedah . Melalui keputusan ini juga kesannya terhadap hidupan lain dapat disedari. Sekiranya aluminium terhakis apabila terdedah kepada hujan asid apatah lagi hidupan lain yang terdiri daripada sel-sel hidup. Perubahan kimia berlaku dengan cepat berbanding perubahan fizikal. Pendedahan keputusan kajian ini kepada pihak berkuasa akan lebih mendorong mereka bertindak mengawal kualiti alam sekitar.

Item Type: Monograph (Project Report)
Subjects: T Technology
T Technology > TA Engineering (General). Civil engineering (General)
Divisions: Kampus Kejuruteraan (Engineering Campus) > Pusat Pengajian Kejuruteraan Awam (School of Civil Engineering) > Monograph
Depositing User: Mr Engku Shahidil Engku Ab Rahman
Date Deposited: 15 Mar 2023 03:27
Last Modified: 15 Mar 2023 03:27
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/57332

Actions (login required)

View Item View Item
Share