Keselamatan Dan Kesihatan Di Sebuah Kuari

Jita, Japalan (2004) Keselamatan Dan Kesihatan Di Sebuah Kuari. Project Report. Universiti Sains Malaysia, Pusat Pengajian Kejuruteraan Bahan dan Sumber Mineral. (Unpublished)

[img]
Preview
PDF
Download (526kB) | Preview

Abstract

Pengkuarian melibatkan pelbagai aktiviti yang memerlukan perhatian terhadap keselamatan dan kesihatan sama ada yang melibatkan majikan dan pekerja mahupun orang lain yang berada di kuari tersebut serta orang awam. Matlamat projek ini dijalankan ialah untuk mengkaji tentang keselamatan dan kesihatan pekerjaan yang amnya berlaku di sebuah kuari. Perkara-perkara lain yang dikaji adalah berkaitan dengan punca, kesan, pengawasan serta langkah pencegahan dan pengawalan sesuatu kemalangan dan penyakit yang biasa berlaku di kuari. Desertasi ini merumuskan tentang kajian yang dibuat berkaitan dengan kes-kes yang melibatkan keselamatan dan kesihatan pekerjaan di kuari. Antara perkara penting yang dibincangkan ialah langkah-langkah keselamatan dan pengendalian bahan letupan dan peletupan, pengangkutan batuan ke loji, pengawalan batuan terbang, pengawasan debu, bunyi bising dan sebagainya.

Item Type: Monograph (Project Report)
Subjects: T Technology
T Technology > TA Engineering (General). Civil engineering (General)
Divisions: Kampus Kejuruteraan (Engineering Campus) > Pusat Pengajian Kejuruteraan Bahan & Sumber Mineral (School of Material & Mineral Resource Engineering) > Monograph
Depositing User: Mr Engku Shahidil Engku Ab Rahman
Date Deposited: 28 Feb 2023 08:01
Last Modified: 28 Feb 2023 08:01
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/57086

Actions (login required)

View Item View Item
Share