Modelling And Simulation Of Large Signal And Power Delivery Networks On Ic And Pcb

Sarvvin, T.Kalithas (2017) Modelling And Simulation Of Large Signal And Power Delivery Networks On Ic And Pcb. Project Report. Universiti Sains Malaysia, Pusat Pengajian Kejuruteraan Elektrik & Elektronik. (Submitted)

[img]
Preview
PDF
Download (780kB) | Preview

Abstract

Projek ini membentangkan model PDN dan simulasi PDN dan rangkaian kuasa besar. Rangkaian PDN telah simulasi menggunakan perisian MATLAB. The PDN modal dibina dengan menggunakan kaedah beberapa cekap. Untuk mendapatkan jawapan yang tepat untuk penyelakuan yang PDN modal dibina menggunakan kaedah jerat segi tiga. Model dibina akan disimulasikan dengan LIM formula dalam MATLAB. Sejak formula LIM asas mempunyai masalah kestabilan berangka. formula yang telah diubah dan dikemaskini untuk mengatasi masalah kestabilan. Formula diubah digunakan untuk mensimulasikan model yang dibina. Model dibina akan disimulasikan menggunakan SPICE simulator. Keputusan yang diperolehi dalam dua jenis simulator akan dianalisis dan dibincangkan dalam projek ini. keputusan yang diperolehi dari eksperimen ini ialah untuk formula asas LIM kita perlu menggunakan terkecil langkah semasa bagi memastikan kestabilan berangka formula. Manakala bagi formula LIM yang diubah kita boleh menggunakan lebih besar langkah masa berbanding langkah masa yang digunakan dalam formula LIM asas.

Item Type: Monograph (Project Report)
Subjects: T Technology
T Technology > TK Electrical Engineering. Electronics. Nuclear Engineering
Divisions: Kampus Kejuruteraan (Engineering Campus) > Pusat Pengajian Kejuruteraaan Elektrik & Elektronik (School of Electrical & Electronic Engineering) > Monograph
Depositing User: Mr Mohamed Yunus Mat Yusof
Date Deposited: 25 Jun 2022 04:58
Last Modified: 25 Jun 2022 04:58
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/53061

Actions (login required)

View Item View Item
Share