Azmi, Norfarizan Hanoon Noor (2011) Sains Permakanan: Makanan Berfungsi. Dewan Kosmik: Majalah Sains & Teknologi. p. 38. ISSN 0128-6579
PDF
Restricted to Repository staff only Download (1MB) |
Abstract
Kebanyakan pakar farmakologi mengakui bahawa permakanan penting unluk kesihatan dan kesejahteraan. Pada tahun 500 sebelum masihi, hubungan antara farmakologi dengan pemakanan adalah rapat sebagaimana yang dinyatakan oleh Hippocrates, 'Biarkan makanan menjadi ubat anda dan biarkan ubat meniadi makanan anda. Hanya rawatan semulajadi yang memenuhi kritera tersebut.' Orang Yunan kuno membahagikan perubatan kepada tiga kategori, atau diet, farmasi dan perubatan surgeri. Hal ini menunjukkan bahawa adalah makanan sebahagian daripada perubatan yang diamalkan. Dalam sistem perubatan tradisional seperti Ayurveda dan perubatan tradisional Cina, juga tidak ada perbezaan antara makanan dengan ubalan ialtu rnakanan adalah bahagan yang penting untuk mencegah penyakit dan menjaga kesihatan.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | R Medicine > RA Public aspects of medicine |
Divisions: | Kampus Kesihatan (Health Campus) > Pusat Pengajian Sains Kesihatan (School of Health Sciences) > Article Zoom Profil Pakar (Expert Profile) > Norfarizan Hanoon Noor Azmi (Health Sciences) |
Depositing User: | Administrator Automasi |
Date Deposited: | 27 Jun 2018 07:39 |
Last Modified: | 03 Jul 2018 03:54 |
URI: | http://eprints.usm.my/id/eprint/40827 |
Actions (login required)
View Item |