Kebimbangan Dan Persediaan Amalan Profesional Dalam Kalangan Pelajar Program Kerja Sosial (PKS) Sebelum Menjalani Latihan Praktikum

Sulaiman, Azlinda (2019) Kebimbangan Dan Persediaan Amalan Profesional Dalam Kalangan Pelajar Program Kerja Sosial (PKS) Sebelum Menjalani Latihan Praktikum. PhD thesis, Universiti Sains Malaysia.

[img]
Preview
PDF
Download (403kB) | Preview

Abstract

Persediaan amalan profesional dan kebimbangan dalam kalangan pelajar PKS sebelum menjalani latihan praktikum amat penting untuk dikenal pasti bagi memastikan proses pembelajaran di lapangan berjalan dengan lancar. Oleh itu, objektif kajian ini adalah untuk mengenal pasti tahap persediaan amalan profesional dan tahap kebimbangan, perbezaan tahap kebimbangan berdasarkan kepada faktor-faktor demografi, hubungan persediaan amalan profesional dengan kebimbangan, kesan pembolehubah bebas terhadap kebimbangan serta pengaruh persediaan amalan profesional ke atas kebimbangan pelajar PKS sebelum menjalani latihan praktikum. Kajian kuantitatif ini melibatkan 210 orang pelajar PKS daripada tiga buah universiti terpilih iaitu pelajar daripada UA1, UA2 dan UA3. Penyelidik membina sendiri instrumen bagi kajian ini.

Item Type: Thesis (PhD)
Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General) > H1-99 Social sciences (General)
Divisions: Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan (School of Social Sciences) > Thesis
Depositing User: Mr Hasmizar Mansor
Date Deposited: 23 Nov 2022 06:57
Last Modified: 23 Nov 2022 06:57
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/55732

Actions (login required)

View Item View Item
Share