Sains Permakanan: Makanan Berfungsi

Azmi, Norfarizan Hanoon Noor (2011) Sains Permakanan: Makanan Berfungsi. Dewan Kosmik: Majalah Sains & Teknologi. p. 38. ISSN 0128-6579

[img] PDF
Restricted to Repository staff only

Download (1MB)

Abstract

Kebanyakan pakar farmakologi mengakui bahawa permakanan penting unluk kesihatan dan kesejahteraan. Pada tahun 500 sebelum masihi, hubungan antara farmakologi dengan pemakanan adalah rapat sebagaimana yang dinyatakan oleh Hippocrates, 'Biarkan makanan menjadi ubat anda dan biarkan ubat meniadi makanan anda. Hanya rawatan semulajadi yang memenuhi kritera tersebut.' Orang Yunan kuno membahagikan perubatan kepada tiga kategori, atau diet, farmasi dan perubatan surgeri. Hal ini menunjukkan bahawa adalah makanan sebahagian daripada perubatan yang diamalkan. Dalam sistem perubatan tradisional seperti Ayurveda dan perubatan tradisional Cina, juga tidak ada perbezaan antara makanan dengan ubalan ialtu rnakanan adalah bahagan yang penting untuk mencegah penyakit dan menjaga kesihatan.

Item Type: Article
Subjects: R Medicine > RA Public aspects of medicine
Divisions: Kampus Kesihatan (Health Campus) > Pusat Pengajian Sains Kesihatan (School of Health Sciences) > Article
Zoom Profil Pakar (Expert Profile) > Norfarizan Hanoon Noor Azmi (Health Sciences)
Depositing User: Administrator Automasi
Date Deposited: 27 Jun 2018 07:39
Last Modified: 03 Jul 2018 03:54
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/40827

Actions (login required)

View Item View Item
Share