Kelemahan Lazim Dalam Persembahan Kerangka Teoretis-Konsepsi Dalam Tesis Sarjana Dan Kedoktoran

Nalliah , Mildred and Osman, Shuki (2007) Kelemahan Lazim Dalam Persembahan Kerangka Teoretis-Konsepsi Dalam Tesis Sarjana Dan Kedoktoran. The Asia Pacific Journal of Educators and Education (formerly known as Journal of Educators and Education), 22 (1). pp. 1-6. ISSN 2289-9057

[img]
Preview
PDF
Download (34kB) | Preview

Abstract

Kajian ilmiah adalah berpandukan teori. Oleh yang demikian, sebuah kajian perlu disokong dengan kerangka teori yang daripadanya kerangka konsep bagi kajian tersebut diterbitkan. Namun begitu, menerusi pemeriksaan terhadap cadangan-cadangan kajian oleh pelajar-pelajar sarjana, penulis artikel ini mendapati bahawa kerap kali modelmodel teoretikal yang dipersembahkan tidak bersepadu sepenuhnya dengan kerangka teori bagi menjelaskan fenomena yang dikaji, dari segi saling kaitan antara pemboleh ubah yang terlibat. Dalam penulisan ini, penulis membincangkan empat kelemahan yang sering ditemui dalam cadangan kajian dalam kalangan pelajar sarjana: (1) memahami peranan dan fungsi teori; (2) menghasilkan pautan antara kerangka teori dengan kerangka konsep; (3) menimbulkan perkaitan logikal antara soalan-soalan kajian dengan kerangka teoretikal-konsepsual dan (4) menjelaskan hubung kait antara kerangka teoretikalkonsepsual dengan prosedur kaedah kajian. Penulis merumuskan bahawa kerangka teoretikal-konsepsual yang baik akan membolehkan pengkaji mempersembahkan dapatan kajiannya dengan yakin dan menjelaskan dengan ringkas dan padat jawapan kepada soalan kenapa, apa dan bagaimana tentang kajian yang dijalankan.

Item Type: Article
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > LB2300 Higher Education
Divisions: Penerbit Universiti Sains Malaysia (USM Press) > The Asia Pacific Journal of Educators and Education (formerly known as Journal of Educators and Education)
Depositing User: Mr Firdaus Mohamad
Date Deposited: 19 May 2017 08:10
Last Modified: 19 May 2017 08:10
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/34380

Actions (login required)

View Item View Item
Share