Accumulation Of Carbohydrate Reserve And Its Composition In Oil Palm Trunk

Abdul Hamid, Zubaidah Aimi (2016) Accumulation Of Carbohydrate Reserve And Its Composition In Oil Palm Trunk. PhD thesis, Universiti Sains Malaysia.

[img]
Preview
PDF
Download (932kB) | Preview

Abstract

Objektif utama kajian ini ialah untuk mengkaji pengumpulan kandungan simpanan karbohidrat yang juga di kenali sebagai karbohidrat bukan struktur yang terkandung di dalam batang pokok kelapa sawit. Pokok yang di gunakan dalam eksperimen ini telah di bahagi kepada dua kumpulan iaitu pokok yang tidak di buang buah dan pokok di buang buah. Kesan pembuangan buah pada kandungan karbohidrat bukan struktur di dalam pokok kelapa sawit telah dinilai. Dengan mengaitkan kandungan karbohidrat ini dengan kepelbagaian cuaca, ia dapat membantu memahami kesan perubahan cuaca ke atas kandungan karbohidrat bukan struktur. Pokok kelapa sawit menunjukkan kebolehupayaan untuk menyesuaikan kandungan karbohidrat tidak berstrukturnya dengan permintaan semasa dan ketika proses penghasilan buah. Kanji dan gula merupakan komponen utama di dalam karbohidrat bukan struktur. Kajian ke atas taburan topografi dalam batang kelapa sawit menunjukkan kanji merupakan komponen utama yang terkandung di dalam bahagian atas pokok. Kandungan kanji di dalam pokok kelapa sawit muda dan tua telah ditentukan. Hasilnya, pokok kelapa tua mengandungi kanji yang tinggi kerana ia kurang digunakan berbanding dengan pokok muda dengan kandungan purata di antara 2.02% dan 3.93%. This objective of this study was to investigate the accumulation and composition of carbohydrate reserves which is also known as non-structural carbohydrate in the oil palm trees. The experimental trees were divided equally into 2 groups namely non-fruit removal and fruit removal trees. The effect of fruit removal on the non-structural carbohydrate in oil palm trees was assessed. By associating the mechanisms of this reserve to the climate changes, it could help to understand the effects of climate change to the carbohydrate content. Oil palm trees showed an ability to adjust it temporary non-structural carbohydrate to a current demand and during the fruit production. Starch and sugar are the main component of non-structural carbohydrate contained in the oil palm tree. Study on the topological distribution in oil palm trunks showed that the starch was the major component at the top part of the trees. The starch content in the young and old oil palm trees has been determined. As a result, old oil palm tree contains high starch content due to it less utilized compared to young tree with the mean concentration between 2.02% and 3.93%.

Item Type: Thesis (PhD)
Subjects: T Technology > T Technology (General) > T1-995 Technology(General)
Divisions: Pusat Pengajian Teknologi Industri (School of Industrial Technology) > Thesis
Depositing User: Mr Noorazilan Noordin
Date Deposited: 09 Mar 2017 00:27
Last Modified: 12 Apr 2019 05:25
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/32347

Actions (login required)

View Item View Item
Share