Penilaian Terhadap Penderaan Kanak-Kanak Di Malaysia: Satu Kajian Kes Di Enam Buah Negeri

Zulkhifli Merican, Noor Zulaika and Hussin, Ridzuan (2015) Penilaian Terhadap Penderaan Kanak-Kanak Di Malaysia: Satu Kajian Kes Di Enam Buah Negeri. In: Second International Conference On Media, Communication And Culture (ICMCC 2015), 30 Nov. - 2 Dec. 2015, Vistana Hotel, Penang.

[img]
Preview
PDF
Download (1MB) | Preview

Abstract

Penyelidikan ini adalah untuk menilai peranan komunikasi visual di dalam visual foto kes penderaan kanak-kanak di Malaysia. Objektif kajian ini adalah untuk menggembangkan instrumen komunikasi dalam mendidik dan memberi kesedaran kepada masyarakat khususnya ibu bapa. Teori komunikasi visual dan pendidikan seni visual digunakan bagi melihat keberkesanan dalam menyampaikan maklumat kepada masyarakat. Kajian kualitatif yang digunapakai adalah berdasarkan data yang dikumpul melalui surat khabar, soal selidik, pameran, majalah, buku, artikel dan juga lain-lain rekod rasmi. Manakala data kuantitatif diambil daripada sesi temubual bersama pengetua, pegawai psikologi/kaunseling dan lima orang kanak-kanak yang didera bagi setiap rumah kebajikan masyarakat. Kajian lapangan juga, telah dilakukan bagi enam buah negeri berdasarkan kepada catatan tertinggi kes penderaan yang berlaku di Malaysia. Sampel visual foto sebanyak 50 keping berkaitan penderaan kanak-kanak digunakan dalam akhir kajian ini sebagai menyampaikan mesej positif yang boleh memberi kesan mendalam terhadap emosi khususnya ibu bapa dalam mendidik anakanak.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Additional Information: Name Of Student : Haja Mydin B. Abdul Kuthoos
Subjects: P Language and Literature > P Philology. Linguistics > P87-96 Communication. Mass media
Divisions: Pusat Pengajian Komunikasi (School of Communication) > International Conference on Media, Communication, & Culture (ICMCC)
Koleksi Penganjuran Persidangan (Conference Collection) > International Conference on Media, Communication, & Culture (ICMCC)
Depositing User: Mr Firdaus Mohamad
Date Deposited: 14 Feb 2017 08:22
Last Modified: 14 Feb 2017 08:22
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/32055

Actions (login required)

View Item View Item
Share