Badiuzzaman Said Nursi (1877-1960 M) Dan Risālah Al-Nūr: Kajian Terhadap Isu-Isu Pan-Islamisme Dan Hubungannya Dengan Idea Pembaharuan Dalam Dakwah Di Turki

Ahmad Zahir, Muhammad Suhaib (2022) Badiuzzaman Said Nursi (1877-1960 M) Dan Risālah Al-Nūr: Kajian Terhadap Isu-Isu Pan-Islamisme Dan Hubungannya Dengan Idea Pembaharuan Dalam Dakwah Di Turki. Masters thesis, Perpustakaan Hamzah Sendut.

[img]
Preview
PDF
Download (779kB) | Preview

Abstract

Kajian ini memfokuskan perbahasan mengenai pemikiran Badiuzzaman Said Nursi berpandukan karya utamanya iaitu himpunan Risālah al-Nūr di era kemunduran dunia Islam sedang menghadapi krisis perpecahan di Turki pada abad ke-20 M. Kemunculan gagasan Pan-Islamisme sebagai tawaran yang popular ketika krisis itu telah menuntut Said Nursi melaksanakan dakwah dengan pendekatan tersendiri sehingga berjaya mempengaruhi sebahagian besar masyarakat Islam di Turki. Tesis ini mempunyai tiga objektif utama. Pertama, mengkaji isu-isu dakwah yang terdapat dalam Pan-Islamisme. Kedua, mengkaji idea Said Nursi dalam dakwah dan ketiga, menganalisis idea dakwah Said Nursi dan kaitannya dengan pengaruh dakwah Pan-Islamisme.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: P Language and Literature > P Philology. Linguistics > P1-1091 Philology. Linguistics(General)
Divisions: Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan (School of Humanities) > Thesis
Depositing User: Mr Hasmizar Mansor
Date Deposited: 24 Aug 2023 00:01
Last Modified: 24 Aug 2023 00:01
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/59237

Actions (login required)

View Item View Item
Share