Kedudukan Dan Keberadaan Masyarakat Orang Asli Bajau Laut Dalam Sejarah Pendudukan Jepun Di Sabah,1942-45 Satu Tinjauan Awal

Sidru, Hafijah and Arifin, Azmi (2017) Kedudukan Dan Keberadaan Masyarakat Orang Asli Bajau Laut Dalam Sejarah Pendudukan Jepun Di Sabah,1942-45 Satu Tinjauan Awal. In: Persidangan Nasional Sejarah Dan Sejarawan Malaysia 2017 Memperkasa Sejarah Nasional Dalam Melestarikan Pembanggunan Negara. Universiti Sains Malaysia, pp. 137-148.

[img]
Preview
PDF
Download (7MB) | Preview

Abstract

Pendudukan Jepun di Sabah telah bermula sejak 1942 dan berlangsung sehingga 1945 yang menyaksikan kekalahan ke atas Jepun dalam perang pasifik. Pendudukan Jepun di Sabah sememangnya banyak meninggalkan kesan yang mendalam terhadap masyarakatnya. Pelbagai peristiwa yang berlaku rentetan dari peristiwa tersebut hingga Pendudukan Jepun merupakan topik yang tidak habis untuk dibincang. Oleh Kerana Sabah memiliki 30 etnik dan sub-etnik yang berbeza, maka banyak kajian yang ditulis memaparkan peranan, kedudukan serta peristiwa yang berkaitan dengan zaman pendudukan Jepun. Masyarakat orang asli tidak asing lagi di Sabah dan kedudukan mereka diakui sejak dahulu lagi. Akan tetapi bukan semua masyarakat orang asli dapat didedahkan akan sejarah mereka.

Item Type: Book Section
Subjects: D History General and Old World > D History (General) > D1-2027 History (General)
Divisions: Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan (School of Humanities) > Book Section/Chapter
Depositing User: Mr Mohammad Harish Sabri
Date Deposited: 10 Jul 2019 03:30
Last Modified: 10 Jul 2019 03:30
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/44944

Actions (login required)

View Item View Item
Share