Penyesuaian Peribadi, Pekerjaan (Bukan Teknikal) Dan Keluarga Eksekutif Ekspatriat Malaysia Yang Bekerja Dengan Syarikat Pembinaan Malaysia Di Negara Tamu

Zainol, Halmi (2012) Penyesuaian Peribadi, Pekerjaan (Bukan Teknikal) Dan Keluarga Eksekutif Ekspatriat Malaysia Yang Bekerja Dengan Syarikat Pembinaan Malaysia Di Negara Tamu. PhD thesis, Universiti Sains Malaysia.

[img]
Preview
PDF
Download (153kB) | Preview

Abstract

Beberapa syarikat pembinaan Malaysia sedang aktif di luar negara. Lazimnya, syarikat ini menghantar pekerja rakyat Malaysia ke sana untuk melaksanakan projek. Penyelidikan lampau telah menunjukkan kesukaran penyesuaian oleh ekspatriat bagi menghadapi suasana baru di negara tamu merupakan aspek utama yang mendorong kepada kegagalan dalam melaksanakan tugasan. Kajian yang dijalankan adalah untuk mengenal pasti pengaruh penyesuaian eksekutif ekspatriat ke atas tugasan di negara tamu. Objektif kajian adalah untuk mengenal pasti faktor pengaruh penyesuaian berkaitan peribadi, pekerjaan (bukan teknikal) dan keluarga; serta keperluan persediaan latihan sebelum keberangkatan.

Item Type: Thesis (PhD)
Subjects: T Technology > TH Building construction > TH1-9745 Building construction
Divisions: Pusat Pengajian Perumahan, Bangunan & Perancangan (School of Housing, Building & Planning) > Thesis
Depositing User: ASM Ab Shukor Mustapa
Date Deposited: 02 Jul 2019 01:41
Last Modified: 02 Jul 2019 01:41
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/44805

Actions (login required)

View Item View Item
Share