Kepimpinan Distributif Guru Besar, Sikap, Pengetahuan Dan Kemahiran Pedagogi Guru Dalam Pelaksanaan Perubahan Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) Di Sekolah-Sekolah SJK(C) Negeri Perak

Chew, Law Beng (2018) Kepimpinan Distributif Guru Besar, Sikap, Pengetahuan Dan Kemahiran Pedagogi Guru Dalam Pelaksanaan Perubahan Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) Di Sekolah-Sekolah SJK(C) Negeri Perak. PhD thesis, Universiti Sains Malaysia.

[img]
Preview
PDF
Download (738kB) | Preview

Abstract

kajian ini bertujuan mengenal pasti amalan kepimpinan distributif Guru Besar, sikap, pengetahuan dan kemahiran pedagogiguru dalam pelaksanaan perubahan Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) di SJK(C) Negeri Perak. Kajian ini menggunakan reka bentuk kaedah gabungan explanatory (explanatory mixed method design). Seramai 911 guru SJK(C) telah di pilih sebagai responden dengan kaedah persempelan rawak mudah untuk menjawab soal selidik. Manakala 8 guru talah dipilih sebagai responden temubual dengan kaedah persampelan bertujuan. Data kuantitatif talah dianalisis menggunakan statistik deskriptif dan inferensi manakala data kajian kualitatif dianalisis dengan kaedah analisis kandungan. Daripada dapatan yang diperolehi didapati tidak terdapat perbezaan yang signifikan terhadap sikap, pengetahuan dan kemahiran pedagogi guru berdasarkan faktor demografi.

Item Type: Thesis (PhD)
Subjects: L Education > L Education (General) > L7-991 Education (General)
Divisions: Pusat Pengajian Ilmu Pendidikan (School of Educational Studies) > Thesis
Depositing User: ASM Ab Shukor Mustapa
Date Deposited: 02 Apr 2019 00:45
Last Modified: 12 Apr 2019 05:24
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/43885

Actions (login required)

View Item View Item
Share