Kajian keatas kelembapan kalangan pegawai sains memohon geran penyelidikan serta menjalankan penyelidikan sendiri

Aman, Nik Zahari Nik and Othman, Halim (2002) Kajian keatas kelembapan kalangan pegawai sains memohon geran penyelidikan serta menjalankan penyelidikan sendiri. In: Kajian keatas kelembapan kalangan pegawai sains memohon geran penyelidikan serta menjalankan penyelidikan sendiri, Jun 2001-2002. (Submitted)

[img]
Preview
PDF - Submitted Version
Download (1MB) | Preview

Abstract

Bidang penyelidikan adalah penting untuk mencapai kemajuan terutama aspek pengeluaran barangan dan perkhidmatan kebanyakan penyelidik berkomunikasi dan bertukar pengetahuan melalui penulisan dan pembentangan hasil penyelidikan.Di kalangan profesyen Pegawai Sains tidak ramai yang menghasilkan penyelidikan sendiri dan sebagai penyelidik utama dalam penyelidikan berasaskan perubatan. Kajian melalui soal selidik keatas sebilangan besar kumpulan Pegawai Sains, Kampus Kesihatan, Universiti Sains Malaysia menunjukkan mereka masih kurang berupaya menjalankan penyelidikan sendiri (81.8%) dan mereka mengesyorkan supaya di adakan kursus dan latihan yang khusus kepada mereka (100%). Cadangan juga di terima agar kajian semula bentuk insentif terutama mengambil kira peluang kenaikan pangkat kepada mereka yang aktif menjalankan penyelidikan serta mengkaji untuk pemberian cuti kerana menjalankan penyelidikan juga perlu di pertimbangkan secara serious oleh badan yang bertanggungjawab agar aktiviti penyelidikan dapat di majukan untuk pembangunan negara.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords: Pegawai Sains,penyelidikan
Subjects: R Medicine > R Medicine (General) > R5-130.5 General works
Divisions: Kampus Kesihatan (Health Campus) > Pusat Pengajian Sains Perubatan (School of Medical Sciences) > Conference or Workshop Item
Depositing User: Mr Abdul Hadi Mohammad
Date Deposited: 21 Mar 2020 15:13
Last Modified: 21 Mar 2020 15:14
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/42605

Actions (login required)

View Item View Item
Share