Jintan Bukan Sekadar Rempah Masakan

Hamzah, Nurraihana and Azmi, Norfarizan Hanoon Noor (2012) Jintan Bukan Sekadar Rempah Masakan. Dewan Kosmik: Majalah Sains & Teknologi. p. 15. ISSN 0128-6579

[img] PDF
Restricted to Repository staff only

Download (772kB)

Abstract

Masyarakat di Malaysia terutama kaum Melayu terkenal dengan penggunaan pelbagai rempah ratus dalam masakan mereka. Antara rempah ratus yang sering digunakan ialah Jintan. Terdapal empat jenis yang biasa digunakan, iaitu jintan, jintan hitam, jintan putih dan jintan manis. Jintan alau nama saintifiknya Carum carvi L. sejenis pokok herba yang tumbuh liar di tanah tinggi Pokok ini tumbuhan asli di Eropah dan Asia. Biji jintan secara tradisionalnya digunakan untuk merawat demam panas, masalah pembuangan air besar, kembung angin, sakit kepala, diurelik, sawan dan selesema.

Item Type: Article
Subjects: R Medicine > RA Public aspects of medicine
Divisions: Kampus Kesihatan (Health Campus) > Pusat Pengajian Sains Kesihatan (School of Health Sciences) > Article
Zoom Profil Pakar (Expert Profile) > Norfarizan Hanoon Noor Azmi (Health Sciences)
Depositing User: Administrator Automasi
Date Deposited: 27 Jun 2018 08:00
Last Modified: 03 Jul 2018 03:54
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/40828

Actions (login required)

View Item View Item
Share