Memahami Reka Bentuk Sejagat: Kajian Kes Di Taman Permainan Mudah Akses, Taman Perbandaran Pulau Pinang

Mohamed Khalid, Noor Azlina (2016) Memahami Reka Bentuk Sejagat: Kajian Kes Di Taman Permainan Mudah Akses, Taman Perbandaran Pulau Pinang. In: 2nd International Conference on Creative Media, Design & Technology (REKA) 2016, 26-27 September, 2016, Pulau Pinang, Malaysia.

[img]
Preview
PDF
Download (1MB) | Preview

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk memberi pendedahan tentang Reka Bentuk Sejagat (RBS) kepada para pelajar Tahun Dua (semester ketiga) di dalam bidang Rekabentuk Produk di dalam subjek Ergonomik. Kefahaman mereka tentang topik RBS ini akan dinilai diakhir kursus.Kajian literatur berkaitan dengan RBS dan kepentingannya dalam mereka bentuk produk di persekitaran awam serta Orang Kurang Upaya (OKU) dan taman permainan turut dikenalpasti. Kajian lapangan ini mengaplikasikan pendekatan kajian secara kualitatif dengan menggunakan kaedah Pemerhatian Turut Serta dan Temubual Kumpulan Fokus yang melibatkan seorang OKU Buta, dua orang OKU fizikal yang berkerusi roda, dan dua orang kanak-kanak normal, pereka bentuk dari syarikat pemaju dan Presiden Persatuan Sukan dan Rekreasi OKU Negeri (PESRON) Pulau Pinang

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: N Fine Arts > NX Arts in general
Divisions: Pusat Pengajian Seni (School of the Arts) > International Conference on Creative Media, Design & Technology (REKA)
Koleksi Penganjuran Persidangan (Conference Collection) > International Conference on Creative Media, Design & Technology (REKA)
Depositing User: HJ Hazwani Jamaluddin
Date Deposited: 14 Mar 2018 07:01
Last Modified: 14 Mar 2018 07:01
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/39543

Actions (login required)

View Item View Item
Share