Memahami Meme Sebagai Seloka Harian: Impak Dimensi Sosiobudaya Dan Politik

Anuar, Faizul Nizar and Ahmad, Fauziah and Mohamed Salleh, Sabariah and Abu Hassan, Badrul Redzuan (2016) Memahami Meme Sebagai Seloka Harian: Impak Dimensi Sosiobudaya Dan Politik. In: 2nd International Conference on Creative Media, Design & Technology (REKA) 2016, 26-27 September, 2016, Pulau Pinang, Malaysia.

[img]
Preview
PDF
Download (831kB) | Preview

Abstract

Kemajuan teknologi komunikasi pada hari ini telah banyak mendatangkan kemudahan kepada para penggunanya untuk berkomunikasi dan berinteraksi di antara satu sama lain. Kebayakkan daripada penggunanya gemar menggunakan media sosial seperti Facebook sebagai medium utama menyalurkan sesuatu maklumat. Sejak akhir-akhir ini, fenomena penghasilan dan perkongsian maklumat berbentuk ‘Meme’ menjadi semakin popular dan telah menjadi trend bagi kebanyakkan pengguna di internet sama ada menerusi laman sosial, blog dan sebagainya. Kehadiran meme yang dihasilkan telah dikongsi dan diviralkan oleh kebanyakkan netizen. Oleh itu, tujuan kajian ini dijalankan adalah bagi melihat impak daripada penghasilan meme terhadap sosiobudaya dan politik di Malaysia. Kajian ini telah menggunakan pendekatan Analisis Wacana Kritis (Critikal Discourse Analysis) oleh Fairclough (1985). Hasil kajian mendapati bahawa kehadiran meme dilihat sebagai suatu medium untuk meluahkan perasaan serta rasa hati terhadap sesuatu perkara. Perdebatan mengenai sesuatu isu telah merancakkan lagi penghasilan meme dan wacana awam sehingga turut melibatkan ahli politik dan pemerintah dalam sesebuah negara. Kajian ini adalah penting bagi melihat kesan penghasilan sesebuah meme dalam masyarakat di Malaysia selain mengenal pasti keberkesanan saluran meme dalam menyampaikan sesuatu isu ataupun perkara yang dirasakan menarik dan sangat penting untuk diperbincangkan

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: N Fine Arts > NE Print media
Divisions: Pusat Pengajian Seni (School of the Arts) > International Conference on Creative Media, Design & Technology (REKA)
Koleksi Penganjuran Persidangan (Conference Collection) > International Conference on Creative Media, Design & Technology (REKA)
Depositing User: HJ Hazwani Jamaluddin
Date Deposited: 12 Mar 2018 01:38
Last Modified: 12 Mar 2018 01:38
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/39467

Actions (login required)

View Item View Item
Share