Etika Kerja Islam Dalam Pengurusan Insan

Marzuki@Yahaya, Nurhidayah (2015) Etika Kerja Islam Dalam Pengurusan Insan. In: Conference Proceedings of Social Sciences Postgraduate International Seminar (SSPIS). School of Social Sciences, Pulau Pinang, Malaysia, pp. 449-457. ISBN 978-967-11473-2-0

[img]
Preview
PDF
Download (441kB) | Preview

Abstract

Kertas kerja ini bertujuan membincangkan mengenai etika kerja Islam dalam pengurusan insan. Etika kerja Islam didefinisikan sebagai budaya kerja yang dilaksanakan berasaskan prinsip-prinsip akhlak dan menepati kehendak syariat sesuai dengan tuntutan ajaran Islam. Etika kerja Islam dengan pengurusan sangat berkait rapat kerana etika kerja ini penting bagi mengawal tingkah laku ahli dalam sesebuah organisasi. Walau bagaimanapun, etika kerja ini dilihat masih gagal untuk diimplementasikan oleh setiap ahli dalam sesebuah institusi kerana masih wujud fenomena negatif dalam kalangan ahli institusi yang melanggar etika kerja. Ekoran daripada permasalahan ini, perlunya idea yang berkaitan etika kerja dengan harapan amalan negatif yang sering berlaku dalam kalangan ahli organisasi ini dapat diatasi. Berhubung perkara ini, timbul beberapa persoalan. Persoalannya, apakah yang dikatakan dengan insan yang beretika? Apakah pendekatan etika kerja yang perlu ditekankan untuk membentuk tingkah laku insan?Adakah etika kerja ini sesuai diguna pakai dalam menguruskan insan? Kertas kerja ini bertujuan menjawab persoalan-persoalan tersebut. Pendekatan teoretikal menerusi kaedah analisis kandungan digunakan untuk meneliti mengenai etika kerja Islam dan pengurusan insan. Akhir sekali, kertas kerja ini diharap dapat mempamerkan bahawa pelaksanaan etika kerja Islam di institusi adalah kaedah terbaik untuk menguruskan insan.

Item Type: Book Section
Subjects: H Social Sciences
Divisions: Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan (School of Social Sciences) > Social Sciences Postgraduate International Seminar (SSPIS)
Koleksi Penganjuran Persidangan (Conference Collection) > Social Sciences Postgraduate International Seminar (SSPIS)
Depositing User: ASM Ab Shukor Mustapa
Date Deposited: 24 Nov 2017 01:02
Last Modified: 24 Nov 2017 01:02
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/37625

Actions (login required)

View Item View Item
Share