Aplikasi kaedah Mufassirin dalam penganalisisan data penyelidikan berkaitan Islam.

Salleh, Shukri (2013) Aplikasi kaedah Mufassirin dalam penganalisisan data penyelidikan berkaitan Islam. In: The 7th ISDEV International Islamic Development Management Conference (IDMAC2013), 9-10 Disember 2013, Dewan Persidangan Universiti (DPU), USM, Pulau Pinang..

[img]
Preview
PDF
Download (21Mb) | Preview

  Abstract

  Dalam sesuatu penyelidikan, analisis data merupakan salah satu bahagian terpenting kerana hasilnya akan merungkai masalah yang diketengahkan dan seterusnya mencapai objektif kajian yang ditetapkan. Terdapat pelbagai kaedah analisis yang digunakan oleh para ulama terdahulu dalam menganalisis sesuatu data yang diperoleh. Kaedah analisis data ulama fiqh mungkin berbeza dengan kaedah analisis data yang digunakan oleh para ulama kalam, tasawuf dan tafsir. Semuanya bergantung pada objektif kajian yang hendak dicapai.

  Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
  Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General) > H1-99 Social sciences (General)
  Divisions: Pusat Kajian Pengurusan Pembangunan Islam (Centre for Islamic Development Management Studies ISDEV) > Conference or Workshop Item
  Pusat Kajian Pengurusan Pembangunan Islam (Centre for Islamic Development Management Studies ISDEV) > International Development Management Conference (IDMAC)
  Depositing User: Mr Erwan Roslan
  Date Deposited: 01 Nov 2017 10:05
  Last Modified: 01 Nov 2017 10:05
  URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/37295

  Actions (login required)

  View Item
  Share