Kesan pengetahuan cukai dan sikap terhadap sasaran ke atas niat untuk mematuhi pembayaran cukai di kalangan peniaga-peniaga kecil

Ramasamy, Mottiakavandar (2002) Kesan pengetahuan cukai dan sikap terhadap sasaran ke atas niat untuk mematuhi pembayaran cukai di kalangan peniaga-peniaga kecil. Masters thesis, Universiti Sains Malaysia.

[img]
Preview
PDF
Download (1MB) | Preview

Abstract

Kajian ini melihat faktor-faktor yang menyebabkan mengapa sebilangan pemiaga-peniaga kecil (peniaga tunggal dan perkongsian) tidak membayar cukai. Faktor yang dikaji ialah amaun pengetahuan cukai yang dimiliki oleh peniaga kecil dan sikap terhadap sasaran. Sikap terhadap sasaran yang terdiri dari sikap terhadap kepatuhan orang lain, sikap terhadap keberkesanan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan sikap terhadap keadilan sistern percukaian. Sikap terhadap kepatuhan sendiri dan niat untuk mematuhi juga turut diuji. Maklumat telah dikumpul melalui temubual dan kaedah tinjauan. Tiga ratus dua belas responden telah mengambil bahagian di dalam kajian ini. This research analyzes the factors that contribute towards payment of tax by small business owners (sole proprietors and partnerships). Factors that are analyzed include: degree of tax knowledge among the small business owners, and their attitudes towards payment of tax. Attitudes towards payment of tax comprises of (i) respondent's attitude towards compliance of other taxpayers, (ii) respondent's attitude towards the efficiency of the Inland Revenue Board, and (iii) respondent's attitude towards the fairness of the tax system.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > HD28-70 Management. Industrial Management
Divisions: Pusat Pengajian Pengurusan (School of Management) > Thesis
Depositing User: Mr Noorazilan Noordin
Date Deposited: 19 Jul 2017 04:31
Last Modified: 06 Apr 2018 01:59
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/35686

Actions (login required)

View Item View Item
Share