Agenda Pembangunan Universiti Awam Di Malaysia: Kesamaan Dan Perbezaan Tindakan (Development Agendas In Public Universities In Malaysia: Similarities And Differences Of Actions)

Hussin, Sufean and Yaacob, Hashim and Ismail, Aziah (2008) Agenda Pembangunan Universiti Awam Di Malaysia: Kesamaan Dan Perbezaan Tindakan (Development Agendas In Public Universities In Malaysia: Similarities And Differences Of Actions). The Asia Pacific Journal of Educators and Education (formerly known as Journal of Educators and Education), 23 (1). pp. 1-27. ISSN 2289-9057

[img]
Preview
PDF
Download (192kB) | Preview

Abstract

Artikel ini memaparkan hasil kajian tentang agenda pembangunan di universiti awam di Malaysia serta variasi antara universiti dalam tindak-tanduk mereka melaksanakan agenda pembangunan. Kajian bersandarkan teori pembangunan pusatpinggiran dan teori pembelajaran organisasi. Kajian menggunakan soal selidik tinjauan dan melibatkan seramai 715 orang responden yang terdiri daripada pengurusan tertinggi universiti dan fakulti di 10 buah universiti awam. Hasil kajian menunjukkan bahawa agenda yang sangat diutamakan ialah pengajaran dan pembelajaran yang berkualiti, pembangunan program pasca ijazah, kecemerlangan akademik, promosi program pasca ijazah dan program kebajikan pelajar, dan kualiti pengurusan universiti.

Item Type: Article
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > LB2300 Higher Education
Divisions: Penerbit Universiti Sains Malaysia (USM Press) > The Asia Pacific Journal of Educators and Education (formerly known as Journal of Educators and Education)
Depositing User: Mr Firdaus Mohamad
Date Deposited: 19 May 2017 08:21
Last Modified: 19 May 2017 08:21
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/34385

Actions (login required)

View Item View Item
Share