The Process of National Integration in the Educational Setting

Saidin, Robiah (1993) The Process of National Integration in the Educational Setting. The Asia Pacific Journal of Educators and Education (formerly known as Journal of Educators and Education), 12 (1). pp. 1-19. ISSN 2289-9057

[img]
Preview
PDF
Download (4MB) | Preview

Abstract

Kajian ini diusahakan asas andaian bahawa sistem pendidikan di negara memainkan peranan memupuk perpaduan di kalangan murid-murid sekolah. Berpegang kepada definisi perpaduan sebagai satu usaha yang diambil secara sedar untuk mewujudkan masyarakat yang bersatu padu yang mempunyai identiti kebangsaan berasaskan budaya nasional (Melayu), maka kajian ini bertujuan untuk mengetahui sejauh manakah pelaksanaan dasar sistem pendidikan kebangsaan berjaya membentuk sikap yang positif terhadap perpaduan kebangsaan di kalangan murid-murid sekolah menengah di Malaysia. Empat soalan besar yang menyentuh tentang pelaksanaan dan penghayatan murid-murid mengenai dasar pendidikan kebangsaan iaitu identiti nasional, Bahasa Malaysia, kurikulum kebangsaan dan aktiviti ko-kurikulum di sekolah telah ditimbulkan.

Item Type: Article
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > LB2300 Higher Education
Divisions: Penerbit Universiti Sains Malaysia (USM Press) > The Asia Pacific Journal of Educators and Education (formerly known as Journal of Educators and Education)
Depositing User: Mr Firdaus Mohamad
Date Deposited: 05 May 2017 01:54
Last Modified: 05 May 2017 21:16
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/33863

Actions (login required)

View Item View Item
Share