Creative Movement For Children

Ayob, Salmah (1987) Creative Movement For Children. The Asia Pacific Journal of Educators and Education (formerly known as Journal of Educators and Education), 9 (1). pp. 1-18. ISSN 2289-9057

[img]
Preview
PDF
Download (7MB) | Preview

Abstract

Matlamat utama artikel ini adalah untuk menblong para guru. lbubapa dan ahll akademik mengenall dan memahaml akan ciri-ciri utama pergerakan kreatif untuk kanak-kanak. lanya merupakan sebagai pembuka serta pendorong kepada semua bidang pembelajaran dalam proses pendidikan kanak-kanak. Penulis memberangsangkan perkembangan fisiologi. kognitif. afektif dan sosial di kalangan kanak-kanak untuk mengecapi penghldupan yang dinamik. sihat dan bahagia. Justeru itu. dapat membentuk seseorang individu yang berkemampuan membuat pilihan dan pertimbangan yang kritis dan rasional. Kebelakangan lnl, pergerakan serta penghayatan terhadap kreativiti telah dititikberatkan. Pengertian pergerakan kreatif untuk kanak-kanak serlngkall mengelirukan oleh kerana terhadap berbagai takrif. umpamanya, irama kreatif.

Item Type: Article
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > LB2300 Higher Education
Divisions: Penerbit Universiti Sains Malaysia (USM Press) > The Asia Pacific Journal of Educators and Education (formerly known as Journal of Educators and Education)
Depositing User: Mr Firdaus Mohamad
Date Deposited: 28 Apr 2017 08:13
Last Modified: 28 Apr 2017 08:13
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/33735

Actions (login required)

View Item View Item
Share