Distribution of opportunities in tertiary education in Malaysia: A review of the fifth Malaysia Plan.

R. Karthigesu, R. Karthigesu (1986) Distribution of opportunities in tertiary education in Malaysia: A review of the fifth Malaysia Plan. The Asia Pacific Journal of Educators and Education (formerly known as Journal of Educators and Education), 8 (1). pp. 1-14. ISSN 2289-9057

[img]
Preview
PDF
Download (5MB) | Preview

Abstract

Sejak Dasar Ekonomi Baru (DEB) dilancarkan di Malaysia, peluang untuk pelajar-pelajar tempatan untuk mendapat pelajaran tinggi telah diperluaskan dengan hebatnya. Pelajar-pelajar bumiputera khususnya telah mendapat peluang yang banyak sekali dan ini adalah selaras dengan objektif-objektif · DEB. Jelaslah bahawa dalam usaha membahagikan semula peluang-peluang yang ada itu supaya semua kaum di negara ini dapat menikmati faedahnya dengan saksama, pihak kerajaan telah campurtangan dalam proses pengambilan pelajar ke institusi-institusi pelajaran tinggi dalam negeri. Polisi ini telah menghasilkan faedah yang banyak tetapi belum berjaya dengan penuh. Hampir 1/3 daripada semua pelajar yang berdaftar dalam kursus-kursus ijazah masih lagj terpaksa mendapat pendidikannya daripada institusi-institusi luar negeri juga. Lebih daripada 50% pelajar kaum Cina dan kaum India terpaksa mendapat pendidikan tinggi mereka dari luar negeri.

Item Type: Article
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > LB2300 Higher Education
Divisions: Penerbit Universiti Sains Malaysia (USM Press) > The Asia Pacific Journal of Educators and Education (formerly known as Journal of Educators and Education)
Depositing User: Mr Firdaus Mohamad
Date Deposited: 26 Apr 2017 02:11
Last Modified: 26 Apr 2017 02:11
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/33608

Actions (login required)

View Item View Item
Share