Video Cassette Technology: A Complement to Educational Television

Swe, Myint Khine and K. Ganeson, K. Ganeson (1981) Video Cassette Technology: A Complement to Educational Television. The Asia Pacific Journal of Educators and Education (formerly known as Journal of Educators and Education), 3 (1). pp. 1-10. ISSN 2289-9057

[img]
Preview
PDF
Download (3032Kb) | Preview

  Abstract

  Suatu lagi teknologi baru, Pita Rakaman Video Kaset (PVK) telah dibawa masuk ke dalam sistem pendidikan negara kita. Bahagian Perkhidmatan Sebaran Pendidikan. Kementerian Pelaiaran Malaysia telah melaksanakan suatu kaiian atas ketahanan serta kebolehan mesin tersebut melalui suatu Projek Perintis PVK yang telah bermula dalam tahun 1979. Kertas ini membincangkan kesan pencapaian jangkapaniang yang boleh diperolehi dari alat media itu dalam persembahan pembelaiaran ke bilik-bilik darjah. Di samping itu, kertas ini juga mengemukakan beberapa faktor yang menyokong kegunaan mesin media baru ini: (i) peranan PVK sebagai suatu alat yang boleh mengatasi beberapa masalah yang sedang menghalang kegunaan Televisyen Pendidikan d engan berkesan, dan (ii) bagaimana seseorang pengguna dapat mengeksploit segala bentuk sifat-sifat kecekapan yang terdapat daripadanva demi memberi penilaian yang lebih berharga kepada Televisyen Pendidikan di dalam negara ini.

  Item Type: Article
  Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > LB2300 Higher Education
  Divisions: Penerbit Universiti Sains Malaysia (USM Press) > The Asia Pacific Journal of Educators and Education (formerly known as Journal of Educators and Education)
  Depositing User: Mr Firdaus Mohamad
  Date Deposited: 21 Apr 2017 09:44
  Last Modified: 21 Apr 2017 09:44
  URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/33507

  Actions (login required)

  View Item
  Share