The Role of Audio Media and Materials in the Teaching of Bahasa Malaysia and Bahasa Inggeris in Malaysia

Chan , Geok Oon (1980) The Role of Audio Media and Materials in the Teaching of Bahasa Malaysia and Bahasa Inggeris in Malaysia. The Asia Pacific Journal of Educators and Education (formerly known as Journal of Educators and Education), 2 (1). pp. 1-3. ISSN 2289-9057

[img]
Preview
PDF
Download (1MB) | Preview

Abstract

Kerana kesedaran yang kian bertambah tentang masalah-masalah mengenai pengajaran Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris di Malaysia, para guru dan pentadbir telah mulai memberi perhatian yang lebih untuk meninggikan mutu pengajan!n bahasa, terutamanya Bahasa Inggeris. Tujuan kertas ini adalah untuk menimbangkan bagaimana aspek-aspek biasa pelbagai jenis bahan media odio boleh digunakan untuk mencapai matlamat ini. Program-program yang disentuh dalam kertas ini, antara lain ialah: rancangan-rancangan radio pendidikan yang diterbitkan oleh Radio Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia, berita radio dan forum yang dlterb rtkan oleh Radio Televisyen Malaysia, pita-pita kaset audio dan radio sekolah. Sifat dan kekuatan yang ada pada media audio bila digunakan dengan betul, akan dapat memberi rnunafaatdalarn pengajaran bahasa. Oleh itu guru-guru bahasa perlulah diberi galakan untuk menggunakannya di sekolah-sekolah di Malaysia.

Item Type: Article
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > LB2300 Higher Education
Divisions: Penerbit Universiti Sains Malaysia (USM Press) > The Asia Pacific Journal of Educators and Education (formerly known as Journal of Educators and Education)
Depositing User: Mr Firdaus Mohamad
Date Deposited: 18 Apr 2017 07:14
Last Modified: 18 Apr 2017 07:14
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/33342

Actions (login required)

View Item View Item
Share