The Utilization of the Malaysian Educational Television

Ali, Fatimah (1980) The Utilization of the Malaysian Educational Television. The Asia Pacific Journal of Educators and Education (formerly known as Journal of Educators and Education), 2 (1). pp. 1-17. ISSN 2289-9057

[img]
Preview
PDF
Download (11MB) | Preview

Abstract

Makalah ini mengandungi tiga bahagian. Sahagian pertama mengandungi perbincangan ringkas tentang sejarah latar kelahiran Rancangan Televisyen Pendidikan (TVP) di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia, objek t if-objak ttfnv a, dan proses pengeluaran rancangan TVP di Malaysia. Sahagian kedua menqandunql perbincangan tentang langkah-Iangkah yang diambil oleh pihak Perkhidmatan Sebaran Pendidikan (PSP), Kementerian Pelajaran Malaysia, dan tindakbalas pihak masyarakat sekolah terhadap kemudahan-kemudahan yang diadakan oleh pihak PSPberhubung dengan rancangan TVP. Perbincangan dalam bahagian ini jelas menunjukkan bahawa pihak kerajaan benarbenar berusaha mengadakan seg~la macam kemudahan untuk keperluan kejayaan penggunaan rancangan TVP di sekolah-sekolah di Malaysia; sebaliknya, pihak masyarakat sekolah pula menampakkan sambutan yang dingin terhadap usaha-usahadari pihak kerajaan. Sahagian terakhir mengemukakan beberapa cadangan: (a) khusus untuk membaiki mutu penggunaan rancangan TVP oleh pihak masyarakat sekolah, dan (b) langkah-Iangkah yang difikirkan perlu dan boleh dijalankan oleh pihak PSP dan Kementerian Pelajaran Malaysia sendiri agar perlaksanaan dan penggunaannya di peringkat sekotahsek olah benar-benar dapat menjayakan objektif periubuhan bahagian TVP, iaitu memperbaiki perimbangan pengajaran-pembelajaran di antara sekolah-sekolah di luarbandar dengan sekolah-sekolah di bandar.

Item Type: Article
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > LB2300 Higher Education
Divisions: Penerbit Universiti Sains Malaysia (USM Press) > The Asia Pacific Journal of Educators and Education (formerly known as Journal of Educators and Education)
Depositing User: Mr Firdaus Mohamad
Date Deposited: 18 Apr 2017 07:12
Last Modified: 18 Apr 2017 07:12
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/33341

Actions (login required)

View Item View Item
Share