Pulau Pinang Sebelum 1786.

Musa, Mahani (2003) Pulau Pinang Sebelum 1786. In: Kolokium Kebangsaan Melayu Pulau Pinang, 17-18 September 2003, Dewan Budaya Universiti Sains Malaysia.

[img]
Preview
PDF
Download (1MB) | Preview

Abstract

Pengambilan pulau pinang oleh francis light pada 11 ogos 1786 merupakan titik penting dalam catatan sejarah negara ini kerana pengambilan ini menandakan bermulanya kemasukan kuasa inggeris ke negeri-negeri melayu.Sejak itu pulau pinang terpisah daripada ketuanan melayu Kedah dan mula mencipta identiti sebagai sebuah koloni inggeris. Ironinya pula, meskipun cara pengambilan ini penuh dengan penipuan dan dikecam oleh pentadbir kolonial sendiri namun tidak banyak yang dilakukan oleh orang tempatan untuk membetulkan ketidakwajaran dalam gambaran sebenar tentang peristiwadan kesan pengambilan tersebut. inggeris terus diiktiraf sebagai pembuka negerisementara yang terpinggir ialah kisah masyarakat yang lebih awal muncul di negeri itu.justeru itu kajian ini cuba meninjau sejarah Pulau Pinang sebelum 1786 agar kisah masyarakat yang tersingkir dalam aliran dan catatan sejarah kebangsaan dapat dikembalikan ke tempatnya.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: D History General and Old World > DS Asia > DS591-599 Malaysia. Malay Peninsula. Straits Settlements
H Social Sciences
Divisions: Perpustakaan Universiti Sains Malaysia (Library) > Koleksi Malaysiana dan Arkib (Malaysiana and Archive Collections) > Kolokium Kebangsaan Melayu Pulau Pinang
Koleksi Bahasa Melayu (Malay Language Collection) > Conference or Workshop Item
Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan (School of Humanities) > Conference or Workshop Item
Depositing User: Mr Erwan Roslan
Date Deposited: 22 Dec 2016 02:30
Last Modified: 05 Aug 2022 08:35
URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/31279

Actions (login required)

View Item View Item
Share