Faktor Mempengaruhi Kejayaan Wanita Dalam Program Pembasmian Kemiskinan Luar Bandar Malaysia: Kajian Kes Projek Amanah Ikhtiar Malaysia

Hassan, Fatimah (2011) Faktor Mempengaruhi Kejayaan Wanita Dalam Program Pembasmian Kemiskinan Luar Bandar Malaysia: Kajian Kes Projek Amanah Ikhtiar Malaysia. In: Wanita dan Perjuangan. Penerbit, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, Johor , pp. 73-98.

[img]
Preview
PDF
Download (9Mb) | Preview

  Abstract

  Masalah kemiskinan, terutama kemiskinan luar bandar sentiasa menjadiisu dibincangkan kerana mengurangkannya bukanlah sesuatu yang mudah. Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM), merupakan antara program yang berjaya membantu kerajaan dalam mengurangkan kadar kemiskinan negara. Kejayaan AIM ini merupakan satu kejayaan besar kepada wan ita luar bandar di Malaysia kerana mereka adalah penyelamatdalam meneruskan perjuangan AIM selama ini.Artikel ini membincangkan isu berkaitan kemiskinan wan ita luar bandardengan lerperinci. Perbincangan diteruskan dengan mengupas faktor-faktor yang mempengaruhi kejayaan wanita dalam program AIM.

  Item Type: Book Section
  Subjects: L Education > LC Special aspects of education > LC5800-5808 Distance education.
  Divisions: Pusat Pengajian Pendidikan Jarak Jauh (School of Distance Education)
  Depositing User: Administrator Automasi
  Date Deposited: 24 Mar 2014 09:56
  Last Modified: 24 Mar 2014 09:56
  URI: http://eprints.usm.my/id/eprint/27570

  Actions (login required)

  View Item
  Share